Bolla: Amarone della Valpolicella Classico DOC 0,75 l
Země: ItálieLokalita: Veneto
Barva: červené
Kategorie: polosuché
Popis:
Nestárnoucí legenda o názvu Amarone se objevila v Itálii poprvé v roce 1953, a to díky vinařství Bolla.
Podrobný popis:
Oblast: Veneto - Conegliano
Odrůdy: 70% Corvina a 30% Rondinella
Vinice: kopcovité pozemky na hodně prosluněných plochách, (v průměrné nadmořské výšce 200 metrů), v zóně „Classico“ (vybraná, menší, historicky nejstarší část v rámci oblasti DOC), severozápadně od Verony (severovýchodní Itálie)
Vinifikace: hrozny se sbírají ručně, dvojitou sklizní. 10-15% řídkých vyzrálých hroznů je vybíráno odborným personálem, který rozpozná správnou zralost hroznů. Fáze sušení probíhá vysoko v kopcích cca 450 m nad mořem, lokalitě Torbe di Negrar. Po vymačkání ztrácí hrozny 30-35% hmotnosti a dosahují vysoké koncentrace cukru. Zaschlé hrozny jsou připraveny k vinifikaci v lednu. Teploty fermentace a doba macerace jsou pečlivě kontrolovány a řízeny, s cílem získat co největší ovocné aroma a hladkou sametovou chuť.
Víno zraje 36 měsíců v dubových sudech, část vína zraje paralelně v menších francouzských dubových sudech 18 měsíců, další zrání probíhá v lahvích.
Charakteristika: jednoduše jedinečné. Barva tmavě rubínová s červenými granátovými odlesky, výrazné aroma s vůní po sladké ovocné marmeládě, rozinkách, koření a stopou balsamica. Bohatá harmonická chuťzralého šťavnatého ovoce s příjemným dotykem opečených mandlí zanechává dlouhou nezanikající chuť na patře.
Analýza složení: Alk. 15,8%; celková kyselina 5.6 g/l; pH 3.4; zbytkový cukr 9 g/l; sušina 32 g/l.
Gastronomická doporučení: : k pečenému masu a zvěřině, k zralým sýrům a pikantním těstovinám.
Teplota servírování: 20°C
[ zpět ]