Bolla: Valpolicella Ripasso DOC Classico Superiore 0,75cl
Země: ItálieLokalita: Veneto
Barva: červené
Kategorie: polosuché
Popis:
Víno s čistou krémovou chutí, které potěší i náročného milovníka vín, má skvělou strukturu a bohatou chuť.
Podrobný popis:
Oblast: Veneto - Conegliano
Odrůdy: 70% Corvina a 30% Rondinella
Vinice: kopcovité pozemky na hodně prosluněných plochách, (v průměrné nadmořské výšce 200 metrů), v zóně „Classico“ (vybraná, menší, historicky nejstarší část v rámci širší oblasti DOC), severozápadně od Verony (severovýchodní Itálie)
Vinifikace: Hrozny se sbírají ručně, až když jsou dokonale zralé. Vinifikace probíhá v moderních klimatizovaných kádích. Před zahájením fermentace hrozny procházejí studenou macerací (5°C) po dobu 5 dnů. Kontakt se slupkami trvá asi 20 dní. Díky tomuto procesu je víno parfémované a získává skvělou barvu a strukturu. Skladuje se v chladu až do února, kdy dochází k druhé fermentaci. Poté je víno hladké, bohaté na třísloviny a mnoho různých specifických ovocných vůní a chutí. Následuje 9 měsíční zrání v sudech, odkud víno putuje do barelů a poté do lahví. Nakonec víno zraje v lahvích minimálně 30 dnů.
Charakteristika: červené polosuché víno rubínové barvy s granátovými odstíny, intenzívní vůně zralého ovoce, hladká krémová chuť s bohatými tóny lesních plodů a s harmonickým dlouhým závěrem.
Analýza složení: Alk. 13,8%; celková kyselina 5.2 g/l; pH 3.4; zbytkový cukr 9 g/l; sušina 28 g/l.
Gastronomická doporučení: : k pečenému masu a zvěřině, k zralým sýrům a pikantním těstovinám.
Teplota servírování: 18-20°C
[ zpět ]