Nino Negri: Grumello Valtellina Superiore DOCG Lombardia, 0,75 L
Země: ItálieLokalita: Lombardia
Barva: červené
Kategorie: suché
Popis:
má granátovou barvu s oranžovočerveným nádechem, výrazný buket s ušlechtilou vůní po suchých květech (divoké růže, fialky) a pronikavém koření (hřebíčku a skořice), která podtrhuje lehkou vůni kakaa. Chuť je suchá, lahodná, s příjemným dlouhotrvajícím dozvukem, s lehkým dotykem po hořkých mandlích. Je to silné víno se zvláštní jemností a dobře zakulacenou výjimečnou strukturou.
Podrobný popis:
Odrůdy: 95% Nebbiolo-Chiavennasca, 5% Rossola. (Chiavennasca je místní název pro Nebbiolo)
Vinice: Vinice Sassorosso, se nacházejí v srdci oblasti Grumello, víno je pěstováno typickou metodou Guyout, v nadmořské výšce 450 m, při výnosnosti 6 t hroznů na ha.
Vinifikace: hrozny se sbírají ručně mezi 12. a 14. říjnem, jsou zpracovávány tradiční metodou červeného vína s kontrolovanou fermentací. Víno zraje do prosince v tancích z nerezavějící oceli, poté 50% vína je přemístěno do 80 hl sudů ze slovanského dubu a zbylých 50% se dává do malých dubových barelů.
Charakteristika: Grumello Sassorosso vyrábí se kolem 30.000 lahví. Má granátovou barvu s oranžovočerveným nádechem, výrazný buket s ušlechtilou vůní po suchých květech (divoké růže, fialky) a pronikavém koření (hřebíčku a skořice), která podtrhuje lehkou vůni kakaa. Chuť je suchá, lahodná, s příjemným dlouhotrvajícím dozvukem, s lehkým dotykem po hořkých mandlích. Je to silné víno se zvláštní jemností a dobře zakulacenou výjimečnou strukturou.
Analýza složení: 13.40% alkoholu; 6.20 g/lkyselinky; 3.59 pH; 2.34g/l zbytkového cukru; 28,21 g/l sušiny.
Optimální uskladnění: 5-7 let v horizontální poloze ve tmě a chladu.
Gastronomická doporučení: zvěřina, grilované červené maso a vyzralé sýry.
Teplota podávání: 18°C
[ zpět ]