Nino Negri: Sassella Valtellina Superiore DOCG Lombardia 0,75 l
Země: ItálieLokalita: Lombardia
Barva: červené
Kategorie: suché
Popis:
má tmavou, jasnou, rubínovou barvu, je plné, s výrazným buketem malinové zavařeniny a jemným aroma divokých růžích a zralých černých třešních. Má plnou, jemnou ale dobře strukturovanou chuť, s příjemnou harmonickou a dlouhotrvající dochutí po sušených švestkách a koření.
Podrobný popis:
Odrůda: 100% Nebbiolo-Chiavennasca. (Chiavennasca je místní název pro Nebbiolo)
Vinice: vinice se nacházejí v nejlepší části zóny Sassella, kde se kříží oblasti Miné, Longoni a Chiesa Sassela. Víno je pěstováno typickou metodou Guyot (3500 keřů/ha) , v nadmořské výšce 400–450m, s výnosností 6.000 kg hroznů na ha.
Vinifikace: hrozny, ručně sbírané v období mezi 8. a 10. říjnem, jsou zpracovávány metodou červeného vína s dlouhou macerací a kontrolovanou fermentací. V prosinci se mošt přemisťuje z nádrží z nerezavějící ocele, 80% vína do malých dubových barelů a 20% do 80 hl sudů ze slovanského dubu. Míchání probíhá v listopadu po dvou letech zrání a v lednu se víno plní do lahví.
Charakteristika: Sassella Le Tense – ročně se vyrábí asi 80.000 lahví. Má tmavou, jasnou, rubínovou barvu, je plné, s výrazným buketem malinové zavařeniny a jemným aroma divokých růžích a zralých černých třešních. Má plnou, jemnou ale dobře strukturovanou chuť, s příjemnou harmonickou a dlouhotrvající dochutí po sušených švestkách a koření.
Analýza složení: 13.77 % alkoholu; 6,42 g/l kyselinky; 3,54 pH; 2.43 g/l zbytkového cukru; 28,77 g/l sušiny.
Optimální uskladnění: 5-7 let v horizontální poloze v chladu a tmě
Gastronomická doporučení: grilované tmavé maso,jehněčí a zvěřina, zralé sýry.
Teplota podávání: 18°C
[ zpět ]