Dovoz a distribuce alkoholických nápojů

Folonari: Valpolicella Classico Superiore 0,75 L ripasso

Valpolicella Classico Superiore 0,75 L ripasso Země: Itálie
Lokalita: Veneto
Barva: červené
Kategorie: suché
Popis:

intenzívní, tmavě rubínová červená barva s granátovým odstínem; typický, jasně definovaný komplexní buket s nádechem vanilky a višňové marmelády; koncentrovaná, teplá, suchá chuť s elegantně kořeněným (černý pepř) dlouhotrvajícím koncem; obzvláště bohaté a lahodné víno, vhodné pro delší skladování.

Podrobný popis:

Odrůdy: Corvina, Rondinella, Molinara

Vinice: kopcovité pozemky na hodně prosluněných plochách, (v průměrné nadmořské výšce 200 metrů), v zóně „Classico“ (vybraná, menší, historicky nejstarší část v rámci širší oblasti DOC), severozápadně od Verony (severovýchodní Itálie); vinná réva, částečně nedávno osázená s vysokou hustotou sazenic na hektar, s nižším, ale kvalitnějším výnosem vína (úroda hroznů je 12 t na hektar se 70% výnosem vína), je pěstována na půdě složené
z jílu a oblázků a částečně na čedičovém povrchu.

Vinifikace: sběr hroznů, zhruba na konci října, je prováděn manuálně s uskladněním v dřevěných lískách. Hrozny jednotlivých odrůd jsou zpracovávány odděleně metodou červeného vína, se zhruba desetidenním vyluhováním slupek do mladého moštu, s cílem vytáhnout co možná nejvíce různých vůní a barvy, tedy obohatit celkový organoleptický obraz. Nové víno zraje v malých sudech (barrique) z francouzského dřeva, kde mimo řízeného kvašení prodělává i fázi jablečno - mléčného kvašení; v březnu následujícího roku jsou do nového vína přidány slupky (metoda “Ripasso”), předtím použité na výrobu červeného vína Amarone*, které se podílejí po dobu 7 až 10 dnů vyluhováním na dalším obohacení nového vína; následuje období dalšího zrání, zhruba 13 měsíců ve velkých tradičních dřevěných sudech; než je víno uvedeno definitivně na trh, odpočívá ještě po určitý čas v láhvi.

Charakteristika: intenzívní, tmavě rubínová červená barva s granátovým odstínem; typický, jasně definovaný komplexní buket s nádechem vanilky a višňové marmelády;koncentrovaná, teplá, suchá chuť s elegantně kořeněným (černý pepř) dlouhotrvajícím koncem; obzvláště bohaté a lahodné víno, vhodné pro delší skladování.

Optimální uskladnění:
6-7 roky v lahvích uložených v chladu a temnu v horizontální poloze.Doporučené jídlo: pečená masa, zvěřina a zralé, ale ne kořeněné sýry

Teplota podávání: 18°C.

[ zpět ]