Folonari: Amarone della Valpolicella DOC 0,75 L
Země: ItálieLokalita: Veneto
Barva: červené
Kategorie: polosuché
Popis:
momentálně není skladem
tmavě rubínová červená barva s granátovým nádechem, s význačným buketem zavařeniny, rozinek a fialek, s tóny po koření, bohatá příjemná vyvážená chuť s dlouhotrvající příjemnou dochutí suchého ovoce (broskví, hroznového vína, švestek) a pražených mandlí.
Podrobný popis:
Odrůdy: Corvina, Rondinella, Molinara.
Společnost: Vína Folonari jsou známa a uznávána v Itálii i po celém světě, společnost založil pan Francesco Folonari v roce 1825. Její dobrá pověst je založena na schopnosti rozvážně vybírat vinice a vinnou révu tak, aby mohla být široké veřejnosti nabídnuta možnost ochutnat vína řádné a spolehlivé jakosti, zaručené pravosti za rozumné ceny. Takto se Folonari rychle stal synonymem pro dobrá, poctivá vína a tak bylo možné přenést tento důvěryhodný obraz společnosti i na dnešní výběr. V dnešní době se tato vinařská společnost specializuje především na oblast Veneta.
Vinice: Vinná réva je pěstována tradičním systémem Pergola Veronese (laťková mříž) na jílovitých, vápencovitých a kamenitých půdách, natočených na jihozápad.
Vinifikace: vyzrálé hrozny, sklízené v polovině října před vinobraním, (kolem 10% z celkové produkce) se vytřídí na vinicích, ručně se přemístí do sedmikilových dřevěných nádrží a 100 dní se suší přírodní metodou na suchém a dobře větraném místě. V lednu jsou usušené hrozny s vysoce koncentrovaným moštem dále zpracovávány metodou červeného vína s dlouhou macerací a kontrolovanou fermentací. Poté následuje zrání 2 roky v dubových sudech a 12 měsíců odpočinku v lahvích, pak teprve je víno uvedeno na trh.
Charakteristika: tmavě rubínová červená barva s granátovým nádechem; s význačným buketem zavařeniny, rozinek a fialek, s tóny po koření, bohatá příjemná vyvážená chuť s dlouhotrvající příjemnou dochutí suchého ovoce (broskví, hroznového vína, švestek) a pražených mandlí.
Složení: 14,5% alkohol; 5,8 g/l kyselina; 3,5 pH; 6 g/l zbytkový cukru; 30 g/l sušina.
Optimální uskladnění: více než 10 let v lahvích uložených v chladu a temnu v horizontální poloze.
Doporučené pokrmy: opékaná nebo dušená tmavá masa, bifteky, sýry
Teplota podávání: okolo 18-20°.
* Amarone della Valpolicella je červené víno vyrobeno ze stejných odrůd jako Valpolicella Classico s rozdílem ruční selekce jen těch nejzdravějších a nejbohatších hroznů. Sebrané hrozny pak “vadnou” v dřevěných lískách v provzdušněných místnostech, zhruba do období měsíce února následujícího roku, kdy pak prodělají klasické zpracovaní metodou červeného vína. Celkový výnos takto zpracovaného vína, je zhruba 40%.
[ zpět ]