Folonari: Soave DOC 0,75 L
Země: ItálieLokalita: Veneto
Barva: bílé
Kategorie: suché
Popis:
suché víno slámově žluté barvy; intenzivní sladký buket s vůní révy a odkvetlých květů ovocných stromů a zralých hrušek; čistá vyvážená ovocná chuť, v ústech jemný pocit chuti zelených mandlí.
Podrobný popis:
Odrůdy: 80% Garganega 20% Trebbiano di Soave
Vinohrady: velmi výhodně umístěny na slunných kopcích Soave a Monteforte d’Alpone (v nadmořské výšce 300 metrů) v zóně Classico DOC. Vína jsou pěstována metodou Pergola Veronese (veronese trellis) (3000 sazenic na hektar), na dobře položené půdě vulkanického původu s hojným výskytem čedičových kamenů. Výnos hroznů je 120 centů na hektar, s výtěžkem vína 70%
Kvašení: hrozny jsou sklízeny na konci září, v plné zralosti a jsou okamžitě jemně
lisovány. 40% moštu je macerováno po 24 hodin v měších při 7-8°C, aby bylo zvýšeno aroma a masa; zbytek je podroben kvašení obvyklou metodou používanou pro bílá vína. Fermentace probíhá při nízké teplotě (15-17°C) s vybranými kvasinkami, aby byly zvýrazněny charakteristiky této odrůdy. Víno je uchováváno v nerezových nádržích, poté se plní do lahví.
Charakteristika: suché víno slámově žluté barvy; intenzivní sladký buket s vůní révy a odkvetlých květů ovocných stromů a zralých hrušek; čistá vyvážená ovocná chuť, v ústech jemný pocit chuti zelených mandlí.
Složení: 11.5% alkohol; 6.3 g/l celková kyselost; 3.15 pH; 2 g/l zbytkový cukr; 19 g/l suchý extrakt
Optimální uchování: 1-2 roky v lahvích uskladněných horizontálně v chladných a tmavých prostorech
Gastronomická doporučení: Césarův salát, thajský hovězí salát a kořeněná jídla na kari. Toto víno je také výborné k jídlům z mořských darů, jako např. „spaghetti alle vongole“ nebo garnát či salát z avokáda.
Teplota servírování: 10-12°C
[ zpět ]