Lamberti: Soave Classico DOC,Veneto 0,75 L a 0,25 L
Země: ItálieLokalita: Veneto
Barva: bílé
Kategorie: suché
Popis:
jasná světle žlutá barva; intenzivní a voňavý buket bílého ovoce ( zelená jablka a banány); lehce trpká, ale sametová chuť, s mírnými náznaky broskve a jablka, s příjemnou závěrečnou stopou citrusu.
Podrobný popis:
Odrůda: 70% Garganea; 20% Trebbiano di Soave; 10% Chardonnay.
Vinice: vybrané, hodně zasluněné pozemky (okolo 300 metrů nadmořské výšky), v oblasti měst Soave a Monteforte d´Alpone (zhruba 30 km východně od Verony, v Severovýchodní Itálii), v zóně „Classico“ (vybraná, menší, historicky nejstarší část v rámci širší oblasti DOC); vinná réva je pěstována stylem vysoké hustoty sazenic na hektar s nižším, ale kvalitnějším výnosem vína (úroda hroznů je zhruba 13 t na hektar se 70% výnosem vína) na půdě vulkanického původu s částicemi čedičové skály.
Vinifikace: sběr hroznů probíhá okolo konce září; hrozny odrůd Garganega a Trebbiano jsou kvašeny klasickou metodou bílého vína, přičemž část hroznů odrůdy Chardonnay podstoupí proces tzv. crio vyluhování: slupky z vylisovaných hroznů jsou ponechány několik málo hodin v mladém moště, s cílem vytáhnout co možná nejvíce různých vůní a barvy, a obohatit tím celkový organoleptický obraz nového vína; zbývající část Chardonnay je kvašena v malých dubových sudech (barriques); nové víno, ještě předtím než je stáčeno do lahví a následně uvedeno na trh, zraje v tancích z nerezové oceli.
Popis vína: jasná světle žlutá barva; intenzivní a voňavý buket bílého ovoce ( zelená jablka a banány); lehce trpká, ale sametová chuť, s mírnými náznaky broskve a jablka, s příjemnou závěrečnou stopou citrusu.
Analýza složení: 12,5% alkohol; 5,6 g/l kyselina; 3,20 pH; 4 g/l zbytkový cukr; 19 g/l sušina.
Optimální uskladnění: 1-2 roky v lahvích uložených v chladu a temnu v horizontální poloze.
Doporučená jídla: ideální pro všechny druhy ryb, měkkýšů a korýšů.
Teplota podávání: 10 - 12°C
[ zpět ]