Lamberti: Valpolicella Classico DOC,Veneto 0,75 L a 0,25 L
Země: ItálieLokalita: Veneto
Barva: červené
Kategorie: suché
Popis:
tmavě rubínová červená barva s granátovým odstínem, s význačným buketem černého ovoce
Podrobný popis:
Odrůda: 70% Corvina, 20% Rondinella, 5% Molinara, 5% Merlot.
Vinice: kopcovité pozemky na hodně prosluněných plochách, (v průměrné nadmořské výšce 200 metrů), v zóně „Classico“ (vybraná, menší, historicky nejstarší část v rámci širší oblasti DOC), severozápadně od Verony (Severovýchodní Itálie); vinná réva, částečně nedávno osázená s vysokou hustotou sazenic na hektar, s nižším, ale kvalitnějším výnosem vína (úroda hroznů je 12 t na hektar se 70% výnosem vína), je pěstována na půdě složené z jílu a oblázků a částečně na čedičovém povrchu.
Vinifikace: hrozny jednotlivých odrůd jsou zpracovávány odděleně metodou červeného vína, se zhruba desetidenním vyluhováním slupek do mladého moštu, s cílem vytáhnout co možná nejvíce různých vůní a barvy, a obohatit tím celkový organoleptický obraz nového vína; část nového vína zraje, zhruba tři měsíce, v průměrně velkých sudech a část v malých sudech (barriques); ještě předtím než je víno uvedeno na trh, dozrává v lahvi další čtyři měsíce.
Charakteristika: tmavě rubínová červená barva s granátovým odstínem; s význačným buketem černého ovoce; aromatická, vyrovnaná a příjemná chuť tříslovin s jasnou dochutí lesních plodů.
Analýza složení: 12,5% alkohol; 5,7 g/l kyselina; 3,40 pH; 4 g/l zbytkový cukr; 26 g/l sušina.
Optimální uskladnění: 2-3 roky v lahvích uložených v chladu a temnu v horizontální poloze.
Gastronomická doporučení: pečená masa, zvěřina a zralé, ale ne kořeněné sýry
Teplota podávání: 18°C.
[ zpět ]