Ca´Bianca: Barolo DOCG 0,75 L
Země: ItálieLokalita: Piedmont
Barva: červené
Kategorie: suché
Popis:
Velmi výrazná granátová barva, elegantní a éterický buket vanilky, hřebíčku, suchých planých růží a svěží lesní půdy, suché, plné, nepoddajné, přitom ale sametové s příjemným a velmi dlouhým zakončením po lékořici a dubu.
Podrobný popis:
Odrůdy: Nebbiolo Lampia a Michet
Vinice: vinice se rozkládají na svazích La Morra, v jedné z nejvyhlášenějších oblastí. Vinná réva je vedena tradičním systémem Guyot, je pěstována stylem vysoké hustoty sazenic na hektar s nižším, ale kvalitnějším výnosem vína (okolo 4.500 sazenic/ha s výnosem vína 52hl/ha) v nadmořské výšce 300 m.
Vinifikace: hrozny jsou sbírány ručně do dřevěných krabic v polovině října, jsou zpracovány metodou červeného vína při kontrolované teplotě (30°C na začátku a 28°C po několika dnech). Macerace (vyluhování) probíhá po dobu 10 dnů, alkoholické kvašení následuje hned po jablečno-mléčném kvašení v nerezových tancích za kontrolované teploty. 80% moku je uloženo do sudů ze slovanského dubu – střední či menší velikosti a 20% do francouzských dubových sudů - barrique. Zrání v sudech probíhá 24 měsíců a z toho 18 měsíců víno zraje v barrique, poté následuje míchání v nerezových tancích, kde víno odpočívá až do lahvování, následuje delší perioda dozrávání (zjemňování a kultivování) vína v lahvích.
Charakteristika: suché červené víno s velmi výraznou granátovou barvou, elegantní a éterický buket vanilky, hřebíčku, suchých planých růží a svěží lesní půdy; suché, plné, nepoddajné, přitom ale sametové, s příjemným a velmi dlouhým zakončením po lékořici a dubu.
Analýza složení: 13.80% alk; 5.60g/l kyselinka; 3.48pH; 1g/l zbyt.cukr; 29g/l sušina
Optimální uskladnění: 10 let v lahvích uskladněných horizontálně v chladném a tmavém prostředí
Gastronomická doporučení: červené maso, lanýžové pokrmy, zralé sýry.
Teplota servírování: 18-20°C.
[ zpět ]